Glädjen är att vara till nytta!

Skaparglädje på Kynningsrud

– Jag har alltid drömt om att skapa något, säger Martin på Kynningsrud Bygg. Den drömmen gick i uppfyllelse på många sätt.

Martin Krångh jobbar som kalkulerings- och inköpschef på Kynningsrud Bygg AB. Han är en färgrik person som blev porträtterad i vinterns KynningsrudNytt. Nu kan du lära känna honom bättre här! 

Av Eva Kynningsrud Dobbing

När han var liten skapade han musik. Han gick på musikskola och spelade gitarr, dragspel och bas. När han blev äldre var det bilcross som skapade spänning i livet. Sedan blev han vuxen och skapade ett liv med sin fru Sofie.Tillsammans skapade de tre pojkar. Nu jobbar han med att skapa varje dag. Som ”kalkyl- och inköpschef” i Ljungskile för Kynningsrud Bygg får Martin (46) göra det han gillar mest.

– Jag trivs bra eftersom jag kan vara med och påverka mitt jobb och fatta beslut om projekt. Jag får vara med från början till slut. Följa med hela vägen. Man är frigående, men har Kynningsrud i ryggen. En stark och stabil verksamhet med många bra medarbetare. Det är ett expansivt företag där det händer mycket, och det är kul att följa med på färden, säger han.

Omtänksam

Men låt oss gå tillbaka i tiden och lära känna Martin lite bättre. Vi vet att han tyckte om musik och bilar när han växte upp i en liten ort i Dalsland. Han har två yngre bröder, och som storebror tar han väl hand om dem.

– Så är det när man är äldst. Jag ser det på min äldsta son också. Han tar hand om sina småbröder.

Kanske är det därför som både kollegor och familj beskriver Martin som väldigt omtänksam.

– Det var snällt sagt. Jag bryr mig nog om människor. Alla är individer och reagerar olika. Jag försöker läsa människor och förstå hur de har det, säger han.
– Vad fina saker som sägs om dig.
– Det är trevligt att höra. Och jag är väldigt nyfiken på vad min fru säger.
– Vad tror du att hon kommer att säga?
– Jag tror att hon är ganska nöjd. Men vi är rätt envisa båda två…

Martin og Sofie Krångh
Sofie och Martin

Här har han inget att frukta. Hans fru Sofie,som han träffade på krogen när han var 28 (och hon 24) år, lovordar verkligen sin man.

– Mitt första intryck av Martin var att han verkade väldigt snäll, och snygg förstås.
– Hur skulle du beskriva honom i dag?
– Martin är mycket engagerad, både i arbetet och familjen. Han kan mycket, och är väldigt omtänksam. Att producera är det viktigaste för Martin, men om jag ska avslöja något som han inte är lika ”vass” på, så är det förmodligen den digitala kompetensen, säger hon.

Vägen till Kynningsrud

När Martin skulle välja linje på gymnasiet valde han, föga överraskande, en kreativ linje.
– Jag är utbildad snickare från gymnasiet, men vidareutbildade mig inom byggteknik och därefter maskinteknik. Efter det arbetade jag bland annat på Skanska och NCC.

Under dessa år arbetade han i en period med Per Andersson, vilket banade vägen till
Kynningsrud 2018. Per är nämligen en av dem som lovordar Martin.
– Martin ställer alltid upp och är väldigt omtänksam. Arbetsmässigt är han väldigt bra på kalkyler och kan mycket om
byggbranschen, säger han.

Fartfylld herre

Martins chef Henrik Ekman kunde inte hålla med mer.
– Martin är en fantastisk medarbetare. Han ställer alltid upp, är extremt lojal och har hög arbetskapacitet. Han har bred kompetens och har varit en viktig resurs sedan han kom till oss 2018, säger Henrik.
Men en aspekt i beskrivningen av Martin är lite oroväckande.
– Han gillar att köra snöskoter, men hans skadefrekvens är alldeles för hög!

Martin vet mycket väl vad Henrik syftar på. Han älskar nämligen vintern, och det har visat sig vara lite riskabelt för en så fartfylld herre. Familjen har en stuga i Dalarna och uppskattar friluftsliv – bad och fiske på sommaren, skidåkning och snöskoter på vintern.

– Förra året välte jag med skotern, så axeln gick ur led. Det gjorde verkligen ont, och jag var tvungen att åka till akuten för att få det fixat. I somras gick den ur led igen, och nu måste jag opereras, berättar Martin.

 

Roligt men riskfyllt.
Åker skidor med sönerna Arvid, Edvin och Oskar.

Vass

Det är möjligt att det är motorer som låter som musik för Martin i dag. Han har lagt instrumenten på hyllan, men han har
fortfarande en fot i bilcross-miljön. I den världen är han kassör, och är med och arrangerar två–tre tävlingar om året.
– Mina två yngre bröder kör fortfarande, och de har övertalat mig att vara med. Om några år kan mina egna barn köra. Deras kusiner kör redan, så min äldsta börjar säkert om några år. Det blir en familjegrej, och det är toppen.

Martin är extremt engagerad i sina tre söner.
– Det är mycket viktigt för mig att skapa en trygg framtid för dem. Vardagen handlar om jobbet och barnens fritidsaktiviteter.
– Enligt Henrik är du fotbollstränare för dina pojkar. Den vassaste tränaren i Högsäters fotbollsklubb, sägs det?
– Vassaste???
Martin skrattar gott.
– Det stämmer inte, han har inte koll.
– Du får inte skriva att jag är den vassaste tränaren, det är inte sant, säger han leende.
Men det skriver vi ändå. För det är nog fler som anser att den här omtänksamma killen är en vass fotbollstränare
för sina pojkar. Det finns gränser för hur bra man lär känna en person när man skriver ett porträtt, men något säger oss att Henrik har rätt. Vi tror på att den här killen är med och skapar både chanser och vassa mål…

Han är i alla fall vass på kalkyler och inköp på Kynningsrud Bygg!