Glädjen är att vara till nytta!

Vår nya styrelseordförande

Den 1 mars i år förvärvade Baard Schumann och Union 70 procent av aktierna i Kynningsrud Bostäder. Med Union Residential Development som huvudägare förväntas bostadsutvecklaren att få en stabil tillväxt under de kommande åren. 

Genom de stora fönstren på Union Residential Developments huvudkontor har vi en panoramautsikt över Tjuvholmen och Oslofjorden. Trots att det närmar sig maj brinner gaskaminen i receptionen. Våren är försenad i år, men Baard Schumann är på rätt spår.
Han slår sig ned och erbjuder oss lunch, men vi nöjer oss med kaffe denna gång.

De nya ägarna

Union Residential Development med den välkände norrmannen Baard Schumann i spetsen är de nya majoritetsägarna i Kynningsrud Bostäder.

– Union RD är i grunden en näringslivsfond som investerat stort inom kommersiella fastigheter, berättar Schumann. En av fonderna har jag haft med mig tidigare på några förvärv, bland annat 2020 när vi blev delägare i Veidekke Eiendom (numera Nordr).

– När jag blev stor och skulle hitta något nytt att göra diskuterade jag och Union om att starta en bostadsfond tillsammans, fortsätter han. Det gjorde vi, med en 50/50 fördelning mellan Union och mig. Tanken var att investera i bostadsutvecklingsbolag och bostadsprojekt. Kynningsrud Bostäder är den tredje investeringen vi gör, och den första i Sverige.

Stabil region

Det är förstås ingen slump att det blev Sverige. Möjligheterna är många och att etablera sig över gränsen är ett smart drag.

– Jag tycker Sverige är mycket attraktivt eftersom bostadsmarknaden skiljer sig från den norska. Cykeln här är lite annorlunda, så när det går dåligt i Norge kanske det går bra i Sverige och vice versa, menar Schumann.

– Jag har tidigare arbetat i Sverige under ett antal år. Göteborg är en trevlig och stabil region med mycket forskning och industri. Allt sker på regelbunden basis, jämfört med exempelvis Stavanger, där marknaden går upp och ned utifrån oljepriset.

En annan fördel med Sverige är att kommunerna äger fastigheter.

– Man kan komma till ganska rimliga överenskommelser med kommunerna, vilket man inte kan göra i Norge, eftersom kommunerna här inte äger någon mark. I Sverige har man möjlighet att få ok betalningsvillkor och en bra avkastning på både projektet och det egna kapitalet. Det gillar vi, säger han glatt.

Kommer det att bli förändringar?

Kynningsrud Bostäders VD, Olof Olausson, känner Baard Schumann sedan tidigare och vet att han bland annat är bra på att skapa värden.

Union investerar gärna i företag som redan har bra folk, som i Kynningsrud.

Och några stora förändringar är inte att vänta med den nya ägaren.

– Jag tror inte det, vi är väldigt finansiellt styrda och angelägna om att genomföra bra fastighetsaffärer med rätt affärsvillkor, menar Schumann.
– Jag hoppas att Union kan bidra med bostadskompetens, men det är viktigt att Kynningsrud, som grundat bolaget och kan regionen, också i fortsättningen är en aktiv partner, säger han.

Faksimile, Estate Nyheter 20.12.23

Gynnsamt lagarbete

Samarbetet mellan den nya ägaren och Kynningsrud har hittills fungerat mycket bra. Förhandlingarna tog lite längre tid än väntat, men av naturliga skäl.

– Allt har gått väldigt bra. Jag säger det inte för att skryta, poängterar Schumann. Anledningen till att det tog lite tid var att 2023 blev ett fruktansvärt år för branschen och på sätt och vis en ny finanskris. Vi var involverade i flera stora förvärv som krävde finansiering och att få acceptans från bankerna var utmanande. Därför drog förhandlingarna ut på tiden, även om diskussionerna gick mycket bra, säger han.

Ambitioner

Union RD har som mål att fördubbla företagets storlek inom några år. Byggrättsportföljen på cirka 1 000 bostäder ska utökas till 2.500-3.000 inom tre till fem år, om allt går enligt planerna.

– Vi ser att antalet ingångna avtal och antalet projekt som kommer in är bra, så det finns gott om möjligheter. Enbart på förra styrelsemötet fick vi 10 förslag på nya projekt. Den lilla gruppen i Kynningsrud Bostäder fungerar fint och vi ser fram emot ett spännande arbete framöver, säger Schumann.

Union RD, som Kynningsrud Bostäder nu är en del av, har hittills gjort investeringar i fonden för mellan två och en halv och tre miljarder kronor. Ambitionerna är höga.

– Vi kommer att göra mycket mer än så. Det här är bara början, lovar Schumann.

Mycket action

Baard Schumann har en lång historia i branschen och fyller snart 54, något som hans barn gärna påpekar.

– Jag har jobbat med bostadsutveckling i 30 år och drivit stora bostadsutvecklingsbolag i Norden, men sedan en tid har jag velat göra något annat. Jag är väldigt förtjust i transaktioner och investeringar och det kan jag ägna mig åt här. Dessutom får jag möjligheten att hjälpa till och vidareutveckla andra företag som vi investerar i, säger han.

Schumann ser ljust på framtiden och balanserar sitt arbetsliv med sitt familjeliv på Snarøya utanför Oslo.

Med tre tonåringar i huset är det aldrig brist på action.

– Jag har alltid jobbat mycket men också haft gott om ledig tid. Trots det är jag alltid tillgänglig, ingen ska behöva vänta särskilt länge på att få svar från mig, avslutar den sympatiske styrelseordföranden.

Av Eva Kynningsrud

The post Vår nya styrelseordförande appeared first on Kynningsrud AS.