Glädjen är att vara till nytta!

Vindkraftverk i trä för en grönare framtid

I Nordic Crane jobbar vi för en grönare framtid. Förra sommaren var vi med i bygget och monteringen av Sveriges första vindkraftverk byggt av trä. Detta banbrytande projekt genomfördes med vår 250-tons hel-elektriska larvkran 

Om man istället för stål, använder trä som material när man bygger vindkraftverk, kan koldioxidutsläppen minska med 90%. Trätornen binder koldioxid.

Världens första helelektriska larvkran

Det som verkligen utmärker detta projekt är inte bara att vindkraftverket är gjort av trä, utan också den modulära metoden för montering. Nordic Crane bidrog med allt från kranar till design av lyftpunkter och lyftutrustning, samt utveckling av arbetsmetoder. Kranen som användes i detta projekt var en Liebherr LR 1250 Unplugged, som var världens första elektriska larvkran när vi köpte den år 2021. Den är 100% eldriven och kan lyfta upp emot 250 ton. 

– Det som dessutom var spännande och lite annorlunda med det här projektet var att Nordic Crane var involverad från första början, berättar Peder Åsén, projektledare på Nordic Crane. 

Innovativa lösningar

Det 105 meter höga trätornet står nu som en av världens högsta träkonstruktioner.  

– Att manövrera stora tornmoduler av trä, kräver innovativt tänkande för att möta de nya utmaningarna som uppstår vid gränsen mellan stål och trä, förklarar Peder.  

Processen att hantera modulerna inkluderar allt från bearbetning och beläggning till transport, och vidare till montering och slutligen uppresning av tornet.  

Involverade från första början

Detta kräver ett sömlöst arbete av etablerade lyftmetoder med de utmaningar som fästning i trälamell medför. Själva trätornet består av sju sektioner som är 14 meter vardera. Vilka i sin tur är sammansatta av 28 moduler som väger 12 ton vardera. 
Vi konsulterades om lyftteknik och har sedan 2022 deltagit i möten varje vecka där vi har bidragit med idéer och tankar kring olika lyftmetoder för transport, logistikhantering och uppresning/stapling av tornsektioner. Vi var också involverade i designen av lyftutrustningen för modulerna med vår Engineering-avdelning, fortsätter han. 

Fakta om projektet: Kranar: Liebherr LR Unplugged (250t), Demag CC2500 (500t)
Kranförare: Elmer Kildal (samt inhyrda)
Kund: Modvion
Projektledare: Peder Åsén
Varighet på projektet: Vecka 15 till vecka 43
Arbetet utfördes  utanför Skara

Fakta om vindkraftverk i trä: 
Trätornen binder koldioxid (som annars skulle ha återförts till atmosfären via förbränning eller förmultning) 
Det går åt mindre energi i tillverkningsprocessen jämfört med ståltorn. 
När livslängden hos vindkraftverket är slut används träet bland annat till balkar i höghus. 
Torn i moduler är lättare att transportera och möjliggör höga verk på otillgängliga platser till en lägre kostnad. 
Vindkraftstorn i limträ är starkare per viktenhet än stål. 

Text: Eva Lindberg

The post Vindkraftverk i trä för en grönare framtid appeared first on Kynningsrud AS.